Write a comment

HECT

Georg Hecht: Categoric face parte din top 10 mari sibieni, a fost primar al Sibiului între 1491-1498 și a avut merite deosebite în Bătălia de la Câmpul Pâinii (1479) și în oprirea incursiunii otomane din 1493.

La Câmpul Pâinii, a comandat armata de 600 de călăreți sași de pe flancul drept, care au ținut piept otomanilor la câmp deschis si in anul 1493 a oprit, în fruntea unei armate săsești constituite de urgență în timpul Postului Mare, o oaste otomană care a pătruns în Transilvania cu scop de jaf.

Legenda spune ca numele Turnului Roșu de la Boița dupa această luptă vine.

Moștenirea vizuală lăsată este casa Hecht din P-ta Mare nr 8. În această casă s-au ţinut primele slujbe conform reformei lui Luther, datorită fiul lui Georg, Johann Hecht. Printre altele, aceasta casă din 1821 a servit drept sediu pentru Universitatea Săsească.

”Georg Hecht nu este Cetățean de Onoare al orașului Sibiu… și nici-o stradă din Sibiu nu-i poartă numele”. (Eugene Gellért).

Potrivit istoricului Răzvan Pop, originea familiei este una hanseatică; se presupune ca se trage din Danzig (numele german al Gdansk-ului polonez).

Georg Hecht era negustor. Forța sa financiară îl va impune foarte repede mai întâi între mediile influente ale cetății saxone iar mai apoi chiar în mediile conducătoare ale Transilvaniei și chiar ale Ungariei. În 1444 Georg Hecht este ales ca primar al orașului. În paralel el devine și mare arendaș al camerei miniere de la Baia de Arieș, iar mai târziu devine arendașul monetăriei din Sibiu, care în anul mai sus menționat primește dreptul de a bate monedă cu pecete regală. Familia, condusă de Georg Hecht ajunge să controleze mineritul din Transilvania și vămile comerciale ale votevodatului cu Moldova și Țara Românească.

Poate… n-ar strica să ni-l aducem aminte și să… gândim.

 

Sursa foto: Eugene Gellért

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest